Wendy Sweetse: Tanulj meg főzni 10 lépésben!

Alig várod, hogy átvedd az uralmat a konyhában, de még a kenyérvágás is nehezen megy? Ez a könyv lépésről lépésre vezet be a főzés tudományába! Készülj fel, a késhasználattól a kenyérdagasztásig mindent meg fogsz tanulni! Ínycsiklandozó receptek, nélkülözhetetlen technikák és extra tippek várnak rád, és faragnak belőled szuperprofi szakácsot! A szuperséf-tananyagnak tíz lépésben futunk neki. Minden fejezetben új technikákat tanulsz meg, amiket máris kipróbálhatsz néhány ínycsiklandó fogás receptjén. Minél többet főzöl, annál jobban fogod élvezni a konyhai alkotást, és annál nyitottabb leszel a kísérletezésre is. Kérdezd meg a szüleidet, ha valamelyik hozzávalót nem ismered. Egy nagyobb szupermarketben vagy egy vásárcsarnokban jobban megtalálod, amit keresel. A legfontosabb hozzávalókat biztos be tudod szerezni, a többit akár még helyettesíteni is lehet. Olvass utána a neten, hogy megtudd, mivel!



Ezt a könyvet csak úgy random leemeltem a gyerekkönyvtár egyik polcáról, mivel imádok főzni, és nyitott vagyok az új ötletekre, gondoltam jó lesz. És néhány hibától eltekintve jó is volt. Nagyon. Az egész könyv nagyon de nagyon szimpatikus. Egyrészt azért, mert nagyon gyerekbarát a kivitelezése, színes képek, színes kis emlékeztető-kockák, váltakozó, mókás betűtípusok, aranyos rajzok. Tetszett, hogy felhívja a figyelmet a konyhai biztonságra, hogy a bonyolultabb feladatokhoz a gyerekek kérjenek segítséget a szülőktől, és felhívja a figyelmet a buktatókra is, amiket el kellene kerülni: olvassuk végig a receptet, moss kezet, viselj edényfogó kesztyűt, stb. Az is tetszett, hogy a legalapvetőbb konyhai műveletektől (aprítás, sajtreszelés, habbá verés) kezdve a néha még a felnőtteknek sem olyan zökkenőmentesen menő, bonyolultabb feladatokig (besamelmártás készítése, grillezés, egész csirke sütése, párolás) szépen végigvezeti az olvasót az elvégzendő feladat lépésein, képekkel illusztrálva, felhívva a figyelmeket a veszélyre, majd a receptekben a kapcsolódó műveletekre fel is hívja a figyelmet, oldalszámmal megjelölve, hogy ha esetleg nem biztos az ember a dolgában, gyorsan oda tudjon lapozni, és átismételni a lépéseket. Szóval összességében ez egy nagyon szimpatikus és gyermekbarát szakácskönyv.

De sajnos nem tudtam rá 10 csillagot adni. Ennek három egyszerű oka volt: az egyik, hogy szerintem ezek a receptek nem feltétlenül gyerekeknek valók. Kövezzetek meg, de szerintem az embernek nem szükségszerű gyermekkorban elsajátítani a guacamole, a hummusz vagy a thai csirke satay elkészítését. Emellett vannak gyerekbarátabb receptek is (mini pizza, muffin, omlett, spagetti), de én minden receptet annak vártam, így ez kicsit csalódás. A második, ami kicsit kihúzta nálam a gyufát, az az ételfotók, amik szerintem köszönőviszonyban sincsenek a leírt receptekkel, legalábbis a legtöbbnél ez a helyzet. A harmadik pedig: ugye ez egy amerikai könyv. Az ételek és a hozzávalók erről nagyon erősen árulkodnak, amivel semmi gond nincs, de szerintem jó lett volna, ha segít annyit a szerző, hogy például leírja, ha nem találunk a boltban sütőporos lisztet, akkor milyen arányban használjunk sima lisztet és sütőport. Lehet, hogy ez csak engem zavart, de én például az Amerikai csokis keksz receptet próbáltam ki, amibe ez kellett, és ki kellett keresnem az interneten, hogy keverjem a lisztet a sütőporral, hogy jó legyen. Szóval szerintem ez elfért volna benne, főleg annak fényében, hogy más dolgokat eléggé szájbarágósan elmagyaráz.

Ezektől az apróságoktól függetlenül viszont nekem nagyon tetszett ez a könyv, örülök, hogy megismertem.

★★★★★★★★☆☆ (8/10)