James Grippando: Szökésben (Jack Swyteck #12)

Egy ​fullasztó szeptemberi reggelen Sashi Burgette nem érkezik meg az iskolába. Nem ez az első eset, hogy a kamasz lány eltűnik: már korábban is elszökött otthonról, ez alkalommal viszont nem kerül elő… A következő éjszakán a rendőrök gyorshajtás miatt megállítják a büntetett előéletű Dylan Reevest, és a kocsijában Sashi egyik ruhadarabjára bukkannak. A részeg férfi hiába próbálja kimagyarázni magát: hamarosan elítélik, és útja egyenesen a halálsorra vezet. Három évvel később, a kivégzése előtt pár nappal az eltűnt lány anyja egy megdöbbentő hírrel kopogtat be a Reevest képviselő ügyvédi iroda ajtaján: Sashi felhívta telefonon. 
Jack Swyteck teljes erővel beleveti magát a nyomozásba, pedig minden ellene játszik. A rendőrség például csak egy durva tréfának tartja a telefonhívást, az ügyészség pedig elutasítja az új bizonyítékot, mondván, az ügy lezárva, és a kormányzó már egyébként is aláírta a kivégzési parancsot. Jack azonban szokásához híven nem adja fel egykönnyen, ám ahogy egyre mélyebbre ás, úgy kezd rádöbbenni, hogy az ügy szereplői közül senki sem olyan ártatlan, mint amilyennek látszik. Sem az áldozat, sem az állítólagos gyilkos. És főleg nem Sashi szülei, akik egymást okolják a gyermekük elvesztése miatt. 
Miközben Jack megpróbálja kihámozni az igazságot, a halálsoron ketyeg az óra, és Dylanre méreginjekció vár egy olyan bűnért, amelyet talán el sem követett. Egyedül az mentheti meg, ha Sashi előkerül, mielőtt kifutna az időből.

James Grippando neve eddig még ismeretlen volt számomra, nem olvastam egy kötetet sem még a Jack Swyteck sorozatból, de mivel a fülszöveg egy nagyon izgalmas történetet vetít elő, és a General Press krimijeiben még soha nem kellett csalódnom, adtam neki egy esélyt. És milyen jól tettem!

Általában nem szeretem a főnyomozós krimiket, unom, hogy a regény 40%-a az ő életüket taglalja, de itt szerintem pont jó arányban volt szó Jack Swyteckről, és a nyomozásról.

Tetszett az alapsztori, Sashi eltűnése, kicsit A család című sorozatban éreztem magam. Grippando remek háttértöténetet épített fel Sashi köré, nem is gondoltam volna az elején, hogy ennyire meg fognak csavarodni a szálak. Jól bemutatta a nevelőszülők és az örökbefogadás kérdését, és tetszett a lány személyiségének komplex felépítése is. A család többi tagja is nagyon érdekes személyiségnek bizonyult, mindegyikükre ráférne egy pszichiátriai kezelés szerintem, de pont ettől lett izgalmas.

A végén már egészen más történet kerekedett ki az eseményekből, mint amit elsőre vártam, elindultunk egy irányba, ami hihetetlenül megdöbbentő volt számomra, majd a megoldás teljesen más fokozatot vett és álmomban sem gondoltam volna, hogy mi lesz ebből. Nagyon tetszett, végig izgalmas volt, ajánlom. :)

Kedvenc idézetek

"– Eleget tudok az algoritmusokról ahhoz, hogy azt gondoljam, a technológiai fejlődés erősen túlértékelt. 
– Valóban? 
– Igen. Valóban. Vannak dolgok, amik jól sikerültek már elsőre is. Ezeket hagyni kéne a picsába. Nincs mit fejleszteni rajtuk. 
– Mint például? 
– Mint… az igazi klasszikusok. A zenében, mondjuk. Úgy értem, neked úgy is jó lenne, ha Joe Cocker a gyorsvonat helyett repülőre szállna, mert a dalban szereplő levél helyett – némi hatásszünetet követően dalra fakadt: – a kedvesétől kapott egy e-mailt…"


"– Meg kéne látogatnunk a kis perverzet. Manny addig átveszi a bárt, úgyhogy akár indulhatunk is. 
– Csak úgy megjelenünk az ajtaja előtt? Ez a terved? 
– Te mit javasolsz? Skype? FaceTime?"


"Szóval ez az első számú problémám azokkal az emberekkel, akik könnyen ítélnek, és azt kérdezgetik: Ezt ugyan miért nem vizsgálta ki Dylan Reeves ügyvédje?" Vagy: „Miért nem szerzett az ügyvéd ilyen-olyan szakértőket?” Mintha az ember felbérelne egy tetőfedőt, aztán amikor kész a munka, megkérdezné tőle, miért nem festette ki a házat. Mert kurvára nem azért fizettél, hogy kifessem a házat, seggfej!"

Szereplők



Információk
Kiadó: General Press
Kiadói sorozat: Világsikerek
Oldalszám: 376
Eredeti cím: Gone Again
Megjelenés éve: 2017

★★★★★★★★★★ (10/10)

A bejegyzés a General Press kiadó jóvoltából jöhetett létre

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése