Rich Johnson: A legteljesebb túlélési kézikönyv

Eltévedünk az erdőben élelem és víz nélkül. Fegyveres támadóval szembesülünk az éjszaka közepén. El kell kerülnünk egy halálos tornádót. Semmi gond – A legteljesebb túlélési kézikönyv mindenben segít. A természetben. Az iránytű használatától a vadállatokkal való találkozásig elsajátíthatjuk, hogyan érvényesüljünk az erdőben, a sivatagban vagy akár a nyílt óceánon profi természetjárók módjára. Katasztrófahelyzetben. Legyen szó féktelen cunamiról vagy lángoló futótűzről, szörnyű dolgok nap mint nap történnek. Tanuljuk meg, mit kell tennünk, ha veszélyessé válik a helyzet. A nagyvárosban. Fegyverezzük fel magunkat a legújabb önvédelmi és otthonvédelmi taktikákkal, hogy sikeresen nézzünk szembe azokkal a fenyegetésekkel és veszélyekkel, melyek saját otthonunkban és az utcán leselkednek ránk.



Először is tudni kell rólam, hogy iszonyatosan paranoiás vagyok: ha egy apró zajt hallok a lakásban, egyből betörőre gondolok; ha a villamoson valaki furcsán viselkedik, terrortámadástól félek; ha kicsit másképp fáj a fejem, mint szokott, egyből attól félek, hogy meg fogok halni; és még sorolhatnám. Ezért gondoltam, jó ötlet lesz elolvasni ezt a könyvet, hátha az, hogy tudom, hogy reagáljak az adott helyzetekben, segíteni fog. És segített.

Amikor az Alexandrában a kezembe nyomták ezt a könyvet, őszintén meglepődtem, milyen nagy, vastag és gyönyörű, nem számítottam ilyen impozáns kiadásra. Aztán belelapozva még jobban megtetszett, mert tele van mindenféle fotókkal, rajzokkal és ábrákkal. Ami nagyon jó benne, hogy a túlélési tippek fejezetenként tematikusan vannak felosztva - vannak hétköznapi helyzetekben is használható technikák, de extrém helyzetekre kitalált dolgok is, amiket kétlek, hogy valaha fogok használni, mert egyszerűen nem járok olyan helyeken, hogy szükségem legyen rá (például hogy meneküljünk ki egy lavina alól), de az tuti, hogy ha esetleg síelni mennék, előveszem majd ezt a könyvet és alaposan elolvasom az erre vonatkozó részeket. Ugyanígy fogok tenni, ha mondjuk hegyet mászni megyek (bár erre is ugyanannyi az esély, mint a síelésre), és biztos, hogy ha egyszer mondjuk tornádó miatt menekülni kell, ezt a könyvet elsők közt fogom felkapni és vinni magammal, mert sok hasznos tanács van benne minden helyzetre.

Na de nézzük az életszerűbbeket: van itt mindenféle tanács, hogyan készítsünk mindennapi tárgyakból más használati tárgyakat (ez kempingezésnél nagyon hasznos), alapvető újraélesztési ismeretek (ennek nagyon örültem, mert a leghasznosabb dolog a világon), pipálható listák túrafelszerelés és túlélőkészlet összepakolásához, önvédelmi technikák lépésről lépésre, egy szóval minden, amit el tudsz képzelni, hogy valaha szükséges lehet.

Ami még külön tetszett, az az érdekes tények, például hogy az eltévedt túrázók 58%-a egyedül indult útnak, valamint a példatörténetek, amik valós katasztrófahelyzetet mesélnek el, majd kielemzik, hogy mit kell tenni egy ilyen helyzetben, mit tett rosszul és jól a szereplő.

Szerintem ez a könyv mind saját olvasásra, mind ajándékba nagyon jó ötlet, ha van egy hozzám hasonló paranoiás, vagy éppen természetjáró, extrém sportokat kedvelő barátotok, ő biztosan örülne neki.

Kedvenc idézetek

Jó hírem van! Ha ezt a könyvet olvassa, akkor bizonyára életben van. Ami azt jelenti, hogy betartotta a túlélés első számú szabályát: maradjunk életben.

Ha olyan krokodilt vagy aligátort látunk, amiből még nem készítettek cipőt vagy pénztárcát, érezzük veszélyben magunkat.

A katasztrófák olyanok, mint az adóellenőr: akkor csapnak le, amikor a legkevésbé számítunk rájuk, és felforgatják a világunkat.


INFORMÁCIÓK
Kiadó: Alexandra
Oldalszám: 256
Megjelenés éve: 2016
Eredeti cím: The Ultimate Survival Manual

★★★★★★★★★★ (10/10)

A bejegyzés az Alexandra Kiadó jóvoltából jöhetett létre