Karácsonyról Álmodók

Tizenkét hangon elmesélt érzések és gondolatok azokról az ünnepi pillanatokról, amikor a fenyőfa mellett megszólal a csengettyű és a gyertyalángnál minden más színben játszik, az álmok pedig valóra válnak, ha igazán hiszünk bennük. Ám nem mindig csak a szépek – olykor a lidérces álmok is. E sokszínű mozaikban a XX. és a XXI. századi magyar irodalom legnagyobb álmodóinak karácsonyi történeteit olvashatjuk: Benedek Elek, Bródy Sándor, Csáth Géza, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, valamint Garaczi László, Grecsó Krisztián, Háy János és Lackfi János műveit.



Minden évben megfogadom, hogy karácsony előtt karácsonyi könyvet fogok olvasni (legalább egyet!), hogy jobban ráhangolódjak az ünnepekre, és minden évben csúfos kudarcot vallok. Mindig túl későn jut eszembe, vagy éppen túl korán, aztán elfelejtődik. Vagy akkor, mikor már bezárt a könyvtár, vagy az összes érdekesnek tűnő karácsonyi könyvet kivették. Tavaly ugyan sikerült elolvasnom, majd másnap meg is néznem a tévében kuglófsütés közben a Karácsonyi éneket, de az is utolsó perces dolog volt. De idén másként lesz! És a Karácsonyról álmodókkal meg is nyitottam az ünnepi olvasásszériát (igen, októberben. imádom a Karácsonyt).

A Karácsonyról álmodók nem csak tartalmában, de külsejében is gyönyörű. Igényes, keménykötéses kiadás, a novellák kezdetét gyönyörű hópelyhes oldalak jelzik. Ez sokat dobott az olvasmányélményen és egy kis karácsonyi hangulatot hozott a szívembe már most is, mikor még kint a mínuszok sem repkednek. Szerintem szuper karácsonyi ajándék lenne ez a kötet bárkinek, ha lenne olyan ismerősöm, aki szeret olvasni, biztosan meglepném vele.

A könyvben régi és kortárs írók novellái keverednek, ami nekem nagyon tetszett, mert nem határolja be senki preferenciáit. Egyaránt talál benne olvasnivalót az is, aki szeret a régi időkben kalandozni, szereti Krúdy vagy épp Kosztolányi stílusát, és az is, aki inkább modernebb, kortárs műveket olvasna, például Grecsó Krisztián vagy Háy János tollából. Én egyik tábort sem képviselem, mert azelőtt Csáth Géza munkásságán kívül egyikükéhez sem volt még szerencsém, ezért semmilyen elvárással nem indultam neki a novelláknak, de összességében nagyon tetszettek. Amit kiemelnék, az Háy János novellája, az Angyalok, talán az tetszett a legjobban.

A novellák stílusa és témája is nagyon színes: vannak itt családról, barátságról, szerelemről, szomorúságról, boldogságról szóló történetek, de mindben közös, hogy a szeretet ünnepéhez kapcsolódnak, így attól függően, hogy épp mihez van kedve az olvasónak, ezekből is bátran válogathat.

Biztos vagyok benne, hogy elő fogom még venni karácsonyhoz közeledvén a novellagyűjteményt, elolvasgatok egy-két történetet a fa alatt. :)

Kedvenc idézetek

Ilyenkor karácsonytájt őrület, hogy mi van a levegőben.

Olyan rossz lehet, ha az embernek légnemű a feneke.

INFORMÁCIÓK:
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 208
Megjelenés éve: 2016

★★★★★★★★★★ (10/10)


A bejegyzés az Athenaeum kiadó jóvoltából jöhetett létre 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése