Susie Morgenstern - Titkos levelek 0-tól 10-ig





Ernest tíz éves: tíz unalommal teli év áll mögötte. Édesanyja a születésekor meghalt, az apja eltűnt, s a kisfiú a kissé rideg nyolcvanéves nagymamája és a búskomor háztartási alkalmazott mellett tengeti életét, tévé, telefon és barátok nélkül. A napok egyforma szürkeséggel telnek: iskola, uzsonna, leckeírás, lefekvés. Mindaddig így megy ez, míg fel nem bukkan, vagy inkább be nem robban az életébe a cserfes Victoire, a maga 13 bátyjával. A talpraesett, csupaszív kislány segítségével minden megváltozik, és még Ernest édesapjának is sikerül a nyomára bukkanni. Egy csodálatos gyermekregény reményről, barátságról, szeretetről, szerelemről.




Őszintén bajban vagyok, mikor ezt a könyvet kell értékelni. Lehet, hogy többet nem kellene betennem a lábamat a gyerekkönyvtárba, mert annak sosincs jó vége. Az a baj ezzel a könyvvel, hogy semmilyen érzelmet nem váltott ki belőlem. Se nem imádtam, se nem utáltam. Egyszerűen csak olvastam, lapoztam és lapoztam, és csak annyit konstatáltam, hogy jé, mindjárt vége

Aranyos volt, először kicsit depresszív, aztán pedig olyan habos-babos, minden jó, ha a vége jó típusú. Igen, tény, hogy ez leginkább a 9-10 éves korosztálynak szól, ezért nem tudhatom, hogy másképp éreznék-e vele kapcsolatban, ha korábban olvasom.

Ernestet, mint főszereplőt, nem igazán kedveltem meg, olyan kis tutyi-mutyi, semmilyen szereplő volt, ám Victoire egy kis színt vitt a történetbe, ezzel kiegyensúlyozva Ernest szürkeségét.

Nekem nem igazán tetszett a végkifejlet, nem ezt vártam a könyvtől, de hát ugye nem én írtam, így előfordulhat, hogy nem úgy alakul a történet, ahogy szeretném.

Ettől függetlenül általános iskolásoknak szívesen ajánlom.

Szereplők

Ernest

Victoire

Kedvenc idézetek

"A gyerekek tanítanak meg bennünket, hogyan kell szülőnek lenni."

"Kedves Ernest!
Szia! Boldog születésnapot! Boldog új évet! Szép karácsonyt! Sok szerencsét! Jó utat! Jó egészséget! Happy birthday! Kellemes húsvéti ünnepeket! Felicidades! Sok sikert mindenben, amibe csak belefogsz! Have a good day!
Kedves Ernest Morlaisse, fogadd szívélyes üdvözletemet! 
Sok puszi: 
Barátod, Benjamin
P. S. Azt mondtad, soha életedben nem kaptál még levelet. Hát most már kaptál!"

"– V-V-V-V-Victoire! Miért hívnak Victoire-nak? 
Valami történelmi históriára számított. 
– Mert tizenkét fiú után születtem. A szüleim annyira szerettek volna egy lányt, hogy tizenháromszor próbálkoztak. Én vagyok az ő győzelmük!"

"Te annyira szép vagy, hogy nincs szükséged szavakra ahhoz, hogy érdekes legyél."

★★★★★★☆☆☆☆ (6/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése