Ava Dellaira - Kedves halottak!



Néha azok a legjobb levelek, amelyekre nincs is válasz. 
Egy angol házi feladattal kezdődik: írj levelet egy halottnak, mindegy, kinek. Laurel Kurt Cobaint választja, mert Kurt fiatalon halt meg, csakúgy, mint May, Laurel nővére, így talán megért egy kicsit abból, hogy Laurel min megy keresztül. Laurel nemsokára egyre több halottnak ír levelet – Janis Joplinnak, Heath Ledgernek, River Phoenixnek, Amelia Earhartnek, szinte abba sem bírja hagyni. Megírja nekik, mi történik az új középiskolában, és hogyan hullott szét May halála után a családja. 
De akármennyit segítenek is neki a levelek, nem tarthatja örökre távol magától az igazi életet. Múltjának kísértetei nem férnek bele az írott sorokba, és Laurelnek szembe kell néznie a gyermekkor lezárulásával, az imádott testvér elvesztésének fájdalmával és a felismeréssel, hogy egyedül mi formálhatjuk a sorsunkat.


Ezzel a könyvvel már a külföldi megjelenés óta szemezek, óriási hype van körülötte amerikai körökben, és engem igazából már a címmel is megfogott. Többször is betettem már a bookdepository-s kosaramba, de aztán mindig valami mást rendeltem helyette, és aztán egyszer csak megtudtam, hogy: megjelenik magyarul!!! Gondolhatjátok, mennyire örültem. :)

Egyáltalán nem kellett csalódnom, nagyon elégedett vagyok a könyvvel, pedig kicsit féltem, hogy amennyire vártam és amekkora elvárásokat támasztottam a könyvvel szembe, annyira kiábrándító lesz. Az alapötlet, a levélformátum nagyon tetszett, szeretem a hasonló típusú könyveket, ez az aprócska trükk kicsit megtöri a hosszú szöveg elkerülhetetlen monotonitását.

Nem fogok úgy tenni, mintha minden hírességről hallottam volna már, akiknek Laurel a leveleket címezte, de azért volt köztük jó pár olyan, akikről igen, és nagy boldogsággal (bár lehet, hogy ebben a kontextusban bizarr ez a szó) nyugtáztam, hogy az életem nagy ikonja, tinikorom ideálja és a mai napig egyik kedvenc énekesnőm, Amy Winehouse is helyet kapott a történetben, mint címzett. Laurel az alábbi hírességeknek címzett leveleket a könyvben:


Fejet kell hajtanom Ava Dellaira előtt, mert ezeket a leveleket megoldhatta volna másképpen is, úgy, hogy a XXI. századi tinik gyomra jobban befogadja, és telezsúfolhatta volna mai elhunyt, ismert hollywood-i sztárokkal a kötetet, de ő nem adta be a derekát ennek a klisének, és felsorakoztatott mind mai, mind régi idők sztárjait, férfiakat és nőket, színészeket és énekesnőket, de még költőket is. Szóval ez egy hatalmas pluszpont.

Általában, amikor egy könyvnek nagyon karakteres alaptémája, formátuma van (ebben az esetben itt a levélformátum és a házi feladat jelleg), az író nagyon erre fókuszál, és így a történet nagyon száraz lesz, ám Dellaira története a különleges megvalósítás nélkül is simán megállná a helyét, annyira izgalmas.

A történetről még nagy vonalakban sem igazán tudok beszélni, mert az nagyon spoileres lenne, de annyit el kell mondanom, hogy imádtam. Imádtam Laurel monológjait, visszaemlékezéseit, ahogyan a levelek címzettjeihez szólt, ahogy nem csak rájuk zúdította a fájdalmát, hanem egy kicsit párhuzamba vonta a saját életét az övékkel; imádtam azt, hogy Laurel milyen kalandokat élt át az új barátaival, és meg kell mondanom, hogy Ava Dellaira kitépte a szívemet ezzel a történettel, de én szeretném megköszönni neki, mert ez a könyv...csodálatos volt, felemelő!

Szereplők

Laurel

May

Nathalie

Kedvenc idézetek

"Van egy csomó minden, amikhez nem elég jók a szavak."

"Szerettem volna a kezemben tartani a szívét, hogy keressek neki egy biztonságos helyet."

"Régebben tartott nekem ilyen „a baseball olyan, mint az élet” -előadásokat, de már nem teszi. Úgyhogy csak csendben nézzük a tévét. Gondolom, pár dolog túlságosan szomorúra fordult ahhoz, hogy meg lehessen magyarázni bázisfutással meg egy hibás ütéssel."

"A bordáim között repdesni kezdtek a madárszárnyak."

"A tekintetünk találkozott egy pillanatra, még mielőtt elkaptam a magamét. Olyan érzés volt, mintha szentjánosbogarak gyúltak volna ki a bőröm alatt."

"Az csak mese, hogy a gyász közelebb hozza az embereket egymáshoz."



INFORMÁCIÓK:
Kiadó: Ciceró
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 296
Eredeti cím: Love letters to the dead


★★★★★★★★★★ (10/10)


A bejegyzés a Ciceró Könyvstúdió jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése