BUDAPEST PRIDE BLOGTURNÉ // David Levithan - John Green: Will&Will

Rainbow-Flag copy.jpg

2015. július 3-án, pénteken veszi kezdetét az idei Budapest Pride Fesztivál, melynek mottója: „Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”. A fesztivál leglátványosabb eseményére  a Budapest Pride Felvonulásra 2015. július 11-én, szombaton délután kerül sor.

A Blogturné Klub egy nyílt LMBTQ blogturnéval szeretné kifejezni támogatását az idén 20 éves Budapest Pride tiszteletére. Ezen a turnén olyan könyvek vesznek részt, amelyek fő- illetve mellékszereplője leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer.

A turnéban résztvevő blogok részvételükkel támogatják, hogy olyan társadalomban éljünk, amely véget vet a kirekesztésnek és egyenlően elfogadó minden polgárával szemben.

A turné időpontja: 2015. július 3-12.


Egy hideg estén Chicago legelhagyatottabb sarkán Will Grayson belebotlik… Will Graysonba. Két tinédzserfiú ugyanazzal a névvel, akik eddig külön utakon jártak, most belekezdenek valami újba, valami váratlanba, ahol két szív egymásra talál egy középiskolai musicaldarabban.




Hát először is elmondanám, hogy ennek a könyvnek maga a létezése is egy csoda számomra, hiszen a két kedvenc külföldi férfi íróm történetesen John Green, valamint David Levithan. És mi tesz egy rendes fangirl, amikor megtudja, hogy a két kedvenc írója összefogott, és ketten alkottak valami még csodásabb, még fantasztikusabb dolgot, mint amit egyébként külön-külön írnának? Sikít, ugrál, visítozik és rohan megvenni a könyvet. Úgyhogy pont ezt tettem.


Azt hiszem, mindent elmond a könyvről, hogy pár óra alatt elolvastam, egyszerűen képtelen voltam letenni. Ez volt az egyik első olyan könyvem, amiben nagy szerepet kapott a nemi identitás, az ellenkező nemhez való vonzódás és az elfogadás, nagyon megindító volt, hogy ez a hangulat belengte az egész történetet.

Külföldi borítók

656701717208924813902023629060
17982821118028651314095123350212
24575887112078632274956711059795
13503551254020912450152717286321
Nekem az első sor 1-2-3, a 3. sor 1-je és a 4. sor 2-3.ja tetszik a legjobban. És nektek? :)


Habár a könyv két főszereplője a két Will Grayson, én mégis inkább úgy éreztem, hogy a főszereplő inkább Mini Cooper, a könyv egyik LMBTQ karaktere, és ez nagyon tetszett. David Levithanról a korábbi regényei elolvasása után egyből levehető, hogy őt aztán nem érdekli, hogy a szerelem két férfi, két nő, két transznemű, egy fehér és egy fekete bőrű, két akármilyen ember között van. Nagyon nyíltan beszél homoszexuális kapcsolatokról minden regényében, és ami a legjobban tetszik a stílusában, az az, hogy olyan természetesnek veszi, hogy ilyen kapcsolatban éljen valaki, hogy nem próbál meg mentegetőzni, indokokat keresni két azonos nemű ember szerelmére, mint más írók. Egyszerűen csak leírja. Szóval ez a levithani liberalizmus teljes mértékben megmutatkozott ebben a könyvben is, és elvegyült John Green humorával és egyedülálló történetcsavarásával, így a Will & Will John Green és David Levithan tökéletes szerelemgyerekeként az én szívemet is megnyerte.



★★★★★★★★★★ (10/10)

A szereplők


Mini Cooper, habár az eredeti elgondolás szerint csak a főszereplő, Will legjobb barátja, mégis a regény során szép lassan főszereplővé nőtte ki magát, elnyomva ezzel Will-t. Viszont szerintem ezzel a szereplővel van egy hatalmas probléma: márpedig az, hogy klisé. És ezt nem vártam volna ettől a két írótól. Kedves John Green és David Levithan, szerintetek egy tipikus meleg srác tényleg naponta legalább 3 srácba lesz szerelmes, imád énekelni, imádja a gagyi musical-eket? Elég gáz ez az elgondolás, mert tényleg a legtöbb embernek ez a kép ugrik be, ha valaki azt említi, hogy homoszexuális. Pedig az igazság nem ilyen fekete-fehér. Persze vannak a Pride-on parádézó, rózsaszínbe öltözött, picsogó meleg férfiak, de a legtöbbjük nem ilyen. Ez csak a filmekben és a begyöpösödött agyakban létezik. Szóval ezt nagyon elszúrták szerintem. Viszont Mini a regény 20%-ában nem volt annyira idegesítő, sőt, inspiráló volt, szóval ez nem vont le sokat az olvasásélményből.







Will Grayson nem túl érdekes karakter, nem tudok sokat írni róla. Szerethető, ám egy kicsit túl szürke a főszerephez, ezért is tudja Mini kiszorítani.











A másik Will Grayson (vagyis akit később ismerünk meg) már sokkal szerethetőbb, sokkal érdekesebb személyiség. Azt hiszem, őt David Levithan alkotta meg, érezhető az írásán. Szóval ez a Will az édesanyjával él, a történet elején eléggé világfájdalmas, öngyilkos hajlamú, extrovertált, szóval már alapból megkedveltem. Aztán mikor kibontakozik a történet, egyrészt sajnáltam azért, ami történt vele, másrészt örültem, hogy összefutott a másik Will-lel, aztán a történet végére megutáltam. Hogy miért? Mert spoiler! jelöld ki szakít Mini Cooper-rel, mert nincs tisztában a saját érzéseivel, de azért vígan elvan egy másik sráccal. Szóval én nagyon kedveltem őket együtt, és elég gyerekesnek tartom a viselkedését a végén.







Maura spoiler! jelöld ki egy utolsó büdös mocskos kurva azért amit tett Will-lel. Gyűlölöm, gyűlölöm, gyűlölöm. Hogy lehet valaki ilyen szemét? 











Kedvenc idézetek

"Diétás kólát? – kérdezi a pincér. – Kérsz négy hot dogot buciban, három hot dogot buci nélkül, egy tál csilit, meg egy diétás kólát?"

"Mindenki azon parázik, hogy az amerikai tinik züllött, szexőrült mániákusok, akik többször kézimunkáznak, mint kezet fognak, te pedig még csak meg sem bírsz csókolni egy csajt, akinek tuti bejössz?"

"Az idő fagyosabb, mint egy hóember segge acélbugyogóban."

"apuciáldozata: ha ott lennék, megállnék a széked mögött, és a válladra tenném a kezem, óvatosan, aztán gyengéden dörzsölgetném, amíg be nem fejezed az utolsó mondatot. 
apuciáldozata: aztán előrehajolnék, végigsimítanám a karodat, a nyakadra hajtanám a fejem, utána hagynám, hogy felém fordulj, és egy darabig így maradnánk. 
apuciáldozata: csak pihennénk. 
apuciáldozata: és amikor készen állsz, megcsókolnálak, csak egyszer, aztán elhátrálnék, leülnék az ágyadra, és ott várnék rád, hogy egyszerűen csak egymáshoz bújhassunk, hogy átölelhess, és én átölelhesselek. 
apuciáldozata: és annyira békés lenne. tökéletesen békés. mintha aludnánk, mégis ébren lennénk együtt. 
szürkefiú: ez annyira csodálatos lenne. 
apuciáldozata: tudom. én is imádnám"

"akassz fel, 
mint elszáradt rózsát. 
őrizz meg, 
szirmaim nem hullanak le, 
amíg meg nem érintesz, 
s én elporladok."


Will & Will inspirálta képek
forrás: tumblr



Azt mondjuk nem értem, hogyha két fiú között történik a beszélgetés, akkor miért van kifestve a körme az egyénnek. De mindegy.



Inspiráló LMBTQ képek














Nyereményjáték

Természetesen a megszokott játék sem maradhat el! :) Három nyeremény könyv vár a szerencsés nyertesre: 1 példány Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el,  1 példány Ryan Loveless: Ethan és Carter, és 1 példány Becca Prior: A tanítvány.

  

Alább elolvashatod minden blogger kedvenc LMBT hírességét, közéleti személyiségét, a Te feladatod pedig, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely blogon kiről olvashattál. 

Figyelem: 72 óra áll rendelkezésre a nyertesnek az értesítő e-mailre válaszolni. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Kizárólag magyarországi címre postázunk! Sok szerencsét!








Az én kedvenc LMBTQ hírességem

Talán néhányan ismeritek az egyre nagyobb hírnévnek örvendő sorozatot, az Orange is the new Black-et. Nos, ez a sorozat egy női börtönben játszódik, és van benne egy nagyon különleges nő is, akire már az első részben felfigyeltem, és miután megismerkedtem a történetével, nagyon inspirálónak találom. Ő pedig nem más, mint Laverne Cox. Laverne a már említett sorozatban tűnt fel elsőnek, és ő lett az első transznemű nő, akit Emmy-díjra jelöltek. Mióta felfigyeltem rá, követem instagramon, ahol nap mint nap nagyon inspiráló képeket tölt fel. Egy párat el is hoztam nektek. :)




A photo posted by laverne cox (@lavernecox) on

A photo posted by laverne cox (@lavernecox) on

A photo posted by laverne cox (@lavernecox) on

A photo posted by laverne cox (@lavernecox) on

Egy videó Laverne közreműködésével a transzneműségről. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése