Roald Dahl - Charlie és a csokigyár (Charlie #1)









Willy Wonkát, a világ legkülöncebb csokigyárosát régóta nem látta senki, épp ezért kelt nagy szenzációt, amikor egy napon kihirdeti, hogy pár gyerek elmehet hozzá. Charlie is a szerencsések között van, s izgatottan készül a látogatásra – amint belép a gyárkapun, elképesztő kalandok sora veszi kezdetét.






Jó pár éve olvastam ennek a könyvnek az első kiadását, amiben még Kacsiként emlegették a főszereplő Picur Charlie-t, és a filmadaptációt is láttam már ezerszer, mégsem felejtettem el ezt a történetet, és mikor megláttam, hogy a Scolar Kiadó új, egyenborítóval kiadja Dahl három könyvét, tudtam, hogy ez nekem kell. Egyrészt mert gyönyörű, másrészt mert bármikor képes vagyok belevetni magam Roald Dahl csodás világába. És ilyenkor gondolja az egyszerű, mezei olvasó, mint én magam: minek vegyem meg az új kiadást, mikor megvan a régi? És én erre kapásból tudok három indokot:

1. Gyönyörű illusztrációk

Nekem az ebben a könyvben található illusztrációk sokkal jobban tetszenek, mint az előzőek. Gyönyörűek, odaillőek. Csak hogy néhány példát említsek:



2. Egyenborítók

A Kiadó egyszerre három Dahl könyvet is megjelentetett, mind egyforma borítóval:
Charlie és a Csokigyár
Georgie és a Csodaszérum
Danny, a szupersrác

Ráadásul ezek a borítók egyeznek a külföldi Roald Dahl kiadásokhoz, gyönyörűek, nagyon igényesek!

  

3. Jótékonykodj, miközben olvasol!

Már egyetlen Roald Dahl könyv megvételével jótékonykodhatsz! A könyvből befolyó szerzői jogdíj 10%-át a Roald Dahl Alap kapja meg, amely a gyermekek életét hivatott szebbé, jobbá tenni. Már ezért megéri megvenni a könyvet! :)


Magáról a történetről már mindent elmondtam a régi bejegyzésemben, de most megteszem újra. Szerintem Roald Dahl könyveit, de ha nem mindet, legalább a Charlie és a Csokigyárat mindenkinek el kellene olvasnia, hogy tisztán lásson az emberi értékekkel kapcsolatban. Kicsit olyan ez, mint a tündérmese - és lehet, hogy az is - a szegény fiú elindul szerencsét próbálni, és szerénységével elnyeri a jutalmat. Charlie-ék anyagi helyzete siralmas, életük kilátástalan, míg nem jön valami, ami mindent megváltoztat... Szerintem csodálatos tanmese ez az életről, a világról, és a belső értékek fontosságáról.

Szereplők

Picur Charlie

Vonka Vilmos

Csap Veruska

Bendő Bandi

Kép Ernő

Nyájas Viola

Kedvenc idézetek

"Most aztán az egész országban – mit is mondok?! –, az egész világon kitört a csokoládévásárlási láz. Kicsi és nagy, öreg és fiatal mint az őrült, kutatott a többi négy, kincset érő biléta után. Tisztes matrónák csörtettek be az édességboltokba, vásárolták tízesével a Vonka-féle csokoládét, ott helyben letépték a papírját, és eszelős tekintettel fürkészték, kivillan-e alóla az aranybiléta. Gyerekek kalapácsot ragadtak, összetörték a malacperselyt, és rohantak maroknyi aprópénzükkel a cukorkaüzletbe. Egy híres-nevezetes betörő ötezer dollárt rabolt a bankból, és még aznap délután az utolsó centig elverte, csokoládéra. Amikor a rendőrség behatolt a házába, hogy letartóztassák – mit látnak: a messze földön híres kasszafúró ott ül a padlón, körülötte hegyekben tornyosul a csokoládé, ő meg egy hosszú tőr pengéjével fejtegeti le a papírt."

"– Tudtam, hogy Bandikám talál egy aranybilétát! – mondta az édesanyja az újságíróknak. – Annyi csokoládét eszik, hogy egyszerűen képtelenség lett volna, ha nem talál! Ugyanis, tudják kérem, az evés a hobbija a drágámnak. Semmi más nem érdekli. Persze ez még mindig jobb, mintha valami bandában volna, és gázpisztollyal lövöldözne a szabadidejében, nem igaz? Szerintem azért eszik annyit, mert szüksége van rá a szervezetének, hát nem? Különben is, „A Csoki Csupa Vitamin!”"

Olvassátok el, olvassátok fel a gyermekeiteknek, unokatestvéreiteknek, testvéreiteknek, mert mindenkinek meg kell ismernie ezt a történetet. :)

★★★★★★★★★★ (10/10)

Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2014 (első magyar kiadás éve: 1990)
Oldalszám: 192
Sorozat: Charlie
Sorozat előző része: - 
Sorozat következő része: Charlie és az Üveglift
Eredeti cím: Charlie and the Chocolate Factory


A bejegyzés a Scolar Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése