Cathy Glass - Nekem is van apukám!





Lehet egy gyerek okosabb, mint a felnőttek? 

Cathy Glass

Valós történet alapján megírt, szívszorító regény egy bátor és okos kisfiúról.

Ryant és az öccsét egyedülálló, alkoholista anyjuk neveli. A nő képtelen gondoskodni a gyerekekről, ezért a hatóságok a két fiút nevelőszülőkhöz akarják adni, viszont különböző családokhoz. Ryan kieszel egy cseles tervet, és elkezdi lépésről lépésre megvalósítani. Elszánt harcba száll, hogy megmentse a családját, együtt maradhasson a testvérével, és végre mindketten igazi otthonra leljenek.


Azt a mindenit... Nem gondoltam volna, hogy egy olyan könyv, ami röpke 106 oldal, és az újságosoknál 795 forintért kapható, ekkora jelentőséggel, tartalommal, súllyal bír. Meghatott, felemelt, hogy aztán porrá zúzzon és bizony meg is siratott.

A történet egy csonka családról, azon belül is főleg a családot a felszínen tartó kisfiúról, Ryan-ről szól. Ryant és öccsét az alkoholista, rengeteg férfi ágyában megfordult nő neveli, a két fia is két különböző, ismeretlen apától származik, és a család a teljes káosz felé halad, ha nincs Ryan, aki egyengeti öccse útját és vigyáz a szinte állandóan részeg édesanyjára.

Tényleg nem gondoltam volna, amikor kézbe vettem a könyvet, hogy az elolvasása után úgy fogom érezni, mintha egy 300+ oldalas kötetet olvastam volna, annyi részlet, annyi tartalom bújik meg ebben a vékony kis kötetben.

Ryan harca egy jobb életért, az édesanyjáért, aki habár nem kapná meg a világ legjobb édesanyja címet, mégis csak az édesanyja, és az igazság ellen nagyon megindító volt, szívesen olvastam volna még. Cathy Glass-től biztos, hogy fogok még olvasni. :)


Szereplők

Ryan

Tommy

Libby

A fiúk édesanyja

Kedvenc idézetek

"Te vagy az anyám, és azt csinálom, ami szerinted a legjobb."

"Már olyan régóta együtt éltem Anya piálásával – mondhatni egész életemben –, hogy jól ismerem a tüneteket meg az egyes állomásokat. Tudom, hogy mikor kell innia, mennyit ivott, és mikor fog hányni, vagy mikor üti ki magát teljesen. Már annyiszor mostam fel utána a hányást, hogy nem is emlékszem, és csomószor fordítottam éjszaka az oldalára, hogy ne fulladjon meg tőle. Szégyellem bevallani, de előfordult, hogy én vettem meg neki a piát, amikor annyira reszketett, hogy nem tudott felkelni az ágyból."

"– A te hibád! – ordítottam. – Te tehetsz róla, hogy ekkora bajba kerültünk! Nézz magadra! Hogy nézel ki? Nem csoda, hogy apám lelépett… 
– Az apád? – üvöltött vissza hitetlenkedve. – Az apád? Tett ő érted valaha valamit is? 
– Legalább nem rontotta el az életemet, mint te! Te egy kibaszott roncs vagy! Kaptál egy esélyt, hogy leszokj a piáról, erre tessék, nem tudtál! Sokkal fontosabb az a nyomorult üveg, mint a saját kölykeid! Nem érdemelsz meg minket!"

"Bár Anyát szemmel láthatóan megviselték a történtek, az elmondása alapján mégis úgy tűnt, mintha könnyen lemondott volna rólunk – egyetlen aláírás, és máris átadott a gyámhatóságnak. A fia voltam, nem pedig egy csomag, amit házhoz hozott a postás. Azt szerettem volna, ha küzd értünk, ha ordít, hogy az ő gyerekeit senki sem veheti el tőle, aztán pedig kidobja a gyámhatóságot a házából. Persze Anyától ezt nem lehet elvárni: ő általában a könnyebbik utat választja, ami nála egyet jelent az üveggel."

"– Ryan, kicsikém! – zokogta, ahogy kinyitotta az ajtót. Aztán teljes erőből magához szorított, és ölelgetni kezdett. A lehelete alkoholszagú volt, éreztem, hogy alig áll a lábán. Köré fontam a karomat, és vállába fúrtam az arcomat. Tudtam, hogy nem tökéletes, de akkor is ő volt az anyám, és mindenkinél jobban szerettem."

(a képek Ed Sheeran - A-Team c. videoklipjéből származnak)


★★★★★★★★★★ (10/10)
Kiadó: Kulinária
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 106
Sorozat: -
Eredeti cím: My dad's a policeman

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése