Daniel Keyes - Jóslatok az őrültek házából


Raven Slade gyakran megfordul apja elmegyógyintézetében – a borderline személyiségzavarral küzdő lány épp lábadozik legutóbbi öngyilkossági kísérlete után, és keresi a visszautat a valóságba. Raven folyamatosan küzd érzelmeinek törékenységével és a világ mozaikokra hulló követhetetlenségével, a véletlennek köszönhetően azonban egy olyan titok terhét is cipelnie kell, amely rossz fülekbe jutva katasztrofálisabb következményekkel járna, mint az ikertornyok elleni támadás.
A görög N17 terrorcsoport, az Iráni Népi Mudzsahedek és az FBI versenyt fut egymással, hogy megkaparintsák a lány tudatalattijában rekedt terrorakciótervet. Amíg mindenki a rejtélybe kódolt üzenet megfejtésén dolgozik, Raven az iszlám hit és a görög mítoszok világába téved, és saját fojtogató emlékei sötétjében tapogatózik. Vajon sikerül-e megtalálni a kulcsot, amely felszínre hozhatná az eltemetett információt, mielőtt túl késő lenne?

A Virágot Algernonnak szerzője csaknem harminc évvel első regényének megírása után ebben az izgalmas pszichológiai thrillerben is az elme titkait kutatja.
~

Nemrég tettem le a könyvet, valami olyan érzéssel a szívemben, amit nehéz szavakba foglalni. Most ébredtem csak rá, hogy mekkora veszteség a világnak Daniel Keyes halála. Elveszítettünk egy tehetséges írót, egy rendkívül értelmes, tájékozott embert és egy olyan történetalkotót, akinek szavai életre kelnek a lapokon, és az olvasó előtt egy elképesztően izgalmas filmként peregnek le.

Be kell vallanom, hogy miután beadtam a derekam a világhírű Virágot Algernonnak c. könyvnek, és abszolút oda voltam érte, úgy gondoltam, hogy most már Daniel Keyes-t is felveszem azon írók listájára, akiknek a könyvét gondolkodás és bármilyen tájékozódás nélkül kézbe veszem. Így történt, hogy az Alexandra kiadó jóvoltából eljutott hozzám két könyve is: egy olyan, ami még nem jelent meg magyarul, és élete legutolsó műve volt: a Jóslatok az őrültek házából, és egy olyan, ami Magyarországon ezelőtt már három kiadásban megjelent, viszont a Virágot Algernonnak-hoz hasonlóan új "köntöst" kapott: Az ötödik Sally. Ez utóbbihoz még nem volt szerencsém eddig, viszont meg kell mondanom, hogy ha az is olyan csodálatos lesz, mint az eddig tőle olvasott két könyvem, most már tényleg leborulok Keyes nagysága előtt.
És így történt, hogy a fülszöveg elolvasása nélkül fogtam bele a könyv olvasásába. Ránézel a borítóra, a címre...hmm, őrültek háza... Ez valami jó kis lélektani dolog lehet.. És olvasom, és olvasom, és hopp: terroristák. Ami őszintén szólva sem a hozzám legközelebb álló téma. :) Viszont annyira mesteri volt, hogy egyszerűen nem tudtam letenni, és annál fogva, hogy a terroristás szál is igen hangsúlyos volt az elmében vívódó harcok mellett, még jobban imádtam.

Különböző okok miatt ez a pszichológiai téma nagyon közel áll hozzám, így természetesen ez vonzotta be elsőként az érdeklődésemet. Gyönyörűen érzékeltette a bolondok házának hangulatát, az emberek mentalitását, hozzáállását ehhez a témához és azzal, hogy bepillantást nyerhettünk Raven (illetve Nikki) gondolataiba, a skizofrénia belső mechanizmusát is megérthettük. Számomra rendkívül érdekesnek bizonyult ez a téma.

A terroristás szál viszont még jobban tetszett, pedig tényleg nem az én műfajom ez a dolog. Egyszerűen imádtam, ahogy betekintést nyerhettünk a regény által két hírhedt terrorszervezet mindennapjaiba. És nem mellékesen ott van a Tedescu-jóslat is, ami az egész regény mozgatórugója: végül nem derül ki egészen pontosan mind a három strófa, de ami kiderül, arról ad bizonyságot, hogy mekkora lángelme is Keyes. Mindig csodáltam az olyan írókat, akik több különálló történetet tudnak alkotni, különálló szereplőkkel, különálló cselekménnyel, más helyszínekkel. És e mellé még az is párosul, hogy az író Jason Tedescun keresztül egy olyan furfangos és szövevényes rejtvényt adott az olvasó kezébe, amit beható ismeretek nélkül nehéz lenne kibogozni.

Nem éppen egy könnyed nyári olvasmány, de ha ki akarsz szakadni az olvasási komfortzónádból, ha valami újat akarsz átélni, ha bele akarsz látni egy beteg ember elméjébe, akkor mindenképp ajánlom neked a Jóslatok az őrültek házából-t!!




FanCast:

Raven Slade

Fatima Sayed

Alexi Costa

★★★★★★★★★★ (10/10)
___________________________
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: The Asylum Prophecies
Oldalszám: 368

A bejegyzés az Alexandra Kiadó jóvoltából jöhetett létre.
~

A cikkel Daniel Keyes emléke előtt szeretnék tisztelegni.


Daniel Keyes
1927-2014

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése