Georges Simeon - Maigret és a gengszterek

_________________
Agave Kiadó
2013, Budapest
160 oldal
A világhírű, 55 nyelvre lefordított Maigret-sorozat (amelyből filmadaptáció is készült) legújabb, 2013-as kiadású része a Maigret és a gengszterek címet viseli.
Noha még nem volt szerencsém a sorozat korábbi részeihez, ez a mű meghozta a kedvem ahhoz, hogy bepótoljam a hiányosságomat. Georges Simeon legújabb, hosszúnak nem mondható műve az 50-es évek Franciaországába kalauzol el minket, ahol nem is gondolnánk, de egyre gyakoribb lesz a szervezett bűnözés, és a kisstílű lopásokat és visszaéléseket felváltja az emberölés és a megfélemlítés. Kedvenc nyomozónk egy véletlen során keveredik bele az ügybe, ám nem tudja, hogy ez az ügy sokkal nehezebb és kockázatosabb, mint amilyenekkel eddig volt dolga.



Ilyen rövidke műről többet nem is nagyon tudok írni, de remélem, hogy felkeltettem pár ember érdeklődését, és elolvassák ezt a könyvet. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a krimiket és a gengszter-történeteket.



Fülszöveg: Chicagói gengszterek az 50-es évek Párizsában! Leszámolás a nyílt utcán, autóból kidobott áldozat, levitézlett bokszolók és mindenre elszánt maffiózók a párizsi amerikai kolónia törzshelyein. Maigret ugyan jól ismeri a tengerentúli alvilág módszereit, eleinte mégsem talál fogást a brutális módszerekkel dolgozó bűnözőkön.Ám azt már mégsem engedheti meg a főfelügyelő, hogy a gengszterek helyben hagyják Lognont, a mindenki által rossz pénzként ismert Balfácán felügyelőt, és Párizs sikátoraiban lődözzenek a helyi rendőrökre… Maigret persze nem az erőszak embere. Bár ezúttal kivételesen fegyvert vesz magához, mégis szívesebben folyamodik jól bevált békebeli módszereihez: borjút vacsorál firenzei módra a gyanús alakok törzshelyén, sörözget, vizsgálódik, elbeszélget, bárpultokat támaszt, és benéz még egy whiskyre a Manhattan bárba is. Miközben lassan összeáll a kép, egyre jobban éleződik a feszültség, hogy időben rátalál-e a főfelügyelő a két körözött gyilkosra, a gátlástalan Charlie-ra és Cinagliára?

Értékelés:     (7/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése